Inauguracja obchodów 630 –lecia Purdy

4 kwietnia 2014r w kościele parafialnym odbyła się uroczysta akademia otwierająca obchody rocznicowe. Mieszkańcy Purdy wysłuchali wykładu księdza profesora Andrzeja Kopiczki  o historii Purdy w oparciu o dokumenty parafialne znajdujące się w Archiwum Archidiecezjalnym w Olsztynie. Następnie uczniowie Gimnazjum w Purdzie podzielili się swoimi obserwacjami i  efektami badań, poświęconych kapliczkom i krzyżom przydrożnym znajdującym się w Purdzie i okolicznych miejscowościach.

Uczniowie Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Pezały w Purdzie zaprezentowali film dokumentalny pt. „Mieszkańcy”, który powstał w wyniku realizacji projektu „Historie zapisane  w dźwiękach i obrazach„. Projekt współfinansowany jest przez Fundację Orange.

Dopełnieniem wieczoru był koncert zespołu wokalnego „ProForma” pod kierunkiem Marcina Wawruka. Stylowe interpretacje utworów, pełne ekspresji improwizacje na długo pozostaną w pamięci słuchaczy.

Organizatorem uroczystości było Stowarzyszenie, Wójt Gminy Purda oraz Parafia pw. św. Michała w Purdzie.